Tae Kwon Do er systematisk trening

Når jeg begynte med Tae Kwon Do for 3 år siden var det meste både nytt og virket ganske vanskelig. Når man ikke gir kroppen utfordringer sløves en del ferdigheter ned.

Tae Kwon Do teknikker krever at man har noen basisferdigheter som

  • Beveglighet
  • Styrke
  • Hurtighet
  • Balanse
  • Konsentrasjon
  • Kondisjon
  • Koordinasjon

En typisk trening består av alle disse elementene men med ulik vektlegging fra trening til trening. Etterhvert som man utvikler basisferdigheene vil man mestre Tae Kwon Do teknikkene bedre. Når man merker at det går fremover vil mestringsfølelsen komme, som igjen gir inspirasjon til å trene videre, og kanskje mer og hardere. For å mestre flere og mer avanserte teknikkene må basisferdighetene utvikles.

Basisferdighetene trenes med et variert sett av øvelser. Hos Beak Ma er det variert trening så det blir aldri kjedelig.

Uansett hva utgangspunktet ditt er så har du sterke og svake sider. Gjennom den tekniske treningen vil du lære mer om dette. Når det er trening av basisferdigheter kan det virke både slitsomt og litt ensformig, men når man oppdager at det hjelper deg når du skal utføre Taekwondo teknikker gir det mening. I begynnelsen føler man seg ganske klossete når man skal lære blokkeringer, spark, slag og bevegelser. Dels fordi det er nytt men også fordi man er ikke er bevegelig og sterk nok, mangler balanse og koordinasjon. Etterhvert vil også den tekniske treningen i seg selv utvikle basisferdigheter.

Her er eksempel på grunnleggende teknikker. Selv om det ser veldig enkelt ut, er skal de utføres med nøyaktighet, styrke og presisjon.

Avansert Tae Kwon Do kjennetegnes med artistiske spark, noe som krever at man har kontroll på hele kroppen. Å mestre slike teknikker tar lang tid, og for oss som ikke er helt unge lengre er det ingen selvfølge at man kommer til å mestre disse. Men det er fint å se at de yngre på trening kan.

I Taekwondo trener man på kamp og Poomsae. Begge disse krever at man kombinerer det man trener på både av basis- og tekniske ferdigheter. I kamp benytter man teknikker fritt, mens i Poomsae skal man utføre dem i faste mønstre.

Noen lurer kanskje på hva poenget med å bli god i Taekwondo er. Der er jo ikke noe man har bruk for i dagliglivet? Etterhvert som man trener vil man oppdage at god balanse, styrke, bevegelighet og koordinasjon er noe som kommer godt med i alt fra hagearbeid til gym og lek. Tae Kwon Do er allsidig trening satt i system. Man merker fremgang i alle aktiviteter selv om man ikke har trent spesielt på disse. Jeg føler jeg får veldig mye igjen for å trene Tae Kwon Do hos Beak Ma.

Systemutvikler med interesse for kampsport. Trente Kyokushinkai Karate og litt Judo som ung. Nå er det Tae Kwon Do som gjelder.