Munken fra Brooklyn

Antonio Graceffo har reist rundt i Asia for å trene, lære og skrive om kampsporter. Det mer riktige er vel betegnelsen kampkunster, ettersom det dreier seg mer enn bare kamp. Graceffo er opprinnelig finansmann som jobbet på Wall Street. Etter terrorangrepet 9/11, bestemte han seg for å oppfylle sin drøm om å å reise i Asia studere kamsport. Hans første mål var Shaolin-tempelet i Kina, men han startet i Taiwan for å tjene seg opp litt penger og lære seg kinesisk først.

Han har skrevet flere bøker, laget programmer for TV-kanaler (History channel og Discovery channel) og har sin egen Youtube-kanal. Gjennom hans arbeid kan man lære om kampkunstenes opprinnelse og hvordan de er knyttet til kulturen i de ulike delene av Asia. For endel av landene, hvor ulike regimer har nærmest ødelagt den lokale kulturen har Antonios arbeid vært et fint bidrag i gjenopplivingen. Dette gjelder særlig for Kambodsja hvor kampkunsten Bokator nærmest ble helt fysisk utryddet av Røde Khmer som så de gamle mesterne og utøvere som trusler mot seg selv.

På Black Belt Magazine’s online utgave ligger det mange artikler og utdrag fra boken Warrior Odyssey. Boken kan også kjøpes i Amazon Book Store.

På sine reiser har Antonio vært innom Korea og studert de ulike kampkunst formene der. Graceffo’s preferanser ligger nok nærmere Thai-boksing. Han er selv bokser, og liker best å bruke hendene, samt at han er opptatt av hvor effektiv de ulike stilene er i Mixed Martial Arts (MMA). I boken beskriver han hvordan Tae Kwon Do og andre Koreanske stilarter gir veldig gode atleter, men ikke så effektive teknikker for virkelige kamper slik han utrykker det. Kanskje er det ikke av det dårlige at den sportslige delen, som lar utøvere konkurrere uten å risikere alvorlige skader, går på bekostning de mest voldelige og farlige teknikkene. Hvis målet med å trene kampsport er å ha det gøy, bli sterkere, raskere og smidigere vil Tae Kwon do gi deg gode muligheter for det.

Det er interessant å lese bøkene til Antonio for å lære både om kultur, og hvordan de ulike stilartene har påvirket hverandre opp igjennom tidene. Skulle man få lyst til å dra på en tur i Asia for å trene selv, inneholder bøkene mange praktiske tips og hva som venter deg. Hans bakgrunn som godt betalt arbeider i New York, som reiser til noen av de fattigste deler av verden for trene, byr på mange utfordringer som han må løse.

Systemutvikler med interesse for kampsport. Trente Karate og litt Judo som ung. Nå er det Tae Kwon Do som gjelder.

Merket med: , , , ,