Balanse

Alt vi gjør avhenger balanse men vi tenker sjelden over det. For at vi skal holde balansen må kroppen konstant bruke signaler fra balansenerven i øret og jobbe for å holde tyngdepunket i senter over beina våre. Siden vi lærte å gå har dette vært en selvfølge, men allikevel er det en komplisert ferdighet. Balansen må vedlikeholdes, noe som blir viktig etterhvert som man blir eldre. Har man en stillestittende jobb, kjører mye bil eller sitter mye blir det lite trening av balansen.


Dersom tyndepunktet vårt kommer utenfor linjen mellom føttene våre vil vi være i ubalanse og kunne falle. Løfter vi ett bein vil tyngdpunktet ligge utenfor senter av det andre beinet, og vi vil ikke klare å holde balansen om vi ikke setter beinet ned igjen.
Skal vi kunne bevege oss må vi forflytte tyngdepunktet i den retningen vi vil bevege oss mot. Skal vi holde balansen må tyngdepunktet forflytte seg langs linjen mellom beina våre. Dette kalles vektoverføring.


Skal vi ta et steg må man nødvendigvis løfte beina over bakken. Jo høyere du løfter beina, jo høyere opp flytter tyngdepunktet seg og jo lengre tid tar det å gå et steg.
I mange idretter er balanse og vektoverføring viktige ferdigheter, om ikke de viktigste. Turn, dans, skøyteløp, skiløping og kampsport er eksempler. I kampsport bruker man balansen for å skaffe seg selv en fordel, og bruke feil motstanderen gjør mot han/henne. Ubalanse betyr at det er lettere å angripe eller bli angrepet. Hvis man lærer seg å unngå ubalanse selv og lese når motstanderen er i ubalanse har men en stor fordel.


I Taekwondo er det mange sparketeknikker som utfordrer balansen. Høye spark vil føre til at man står på ett bein med det andre beinet strakt fremover eller til siden i hoftehøyde eller høyere. Høye spark er jo ikke det man bør gjøre for å stå stødig. Overkroppen må bevege seg utenfor tyngdepunktet i motsatt retning. For å kunne utføre teknikkene og samtidig være så kort tid som mulig i en posisjon hvor balansen er dårlig så er det viktig å gjøre teknikkene riktig. Det vil si å bevege seg langs linjen mellom beina dine (mellom foten du står på og der hvor du vil sette ned foten når sparket er utført). Det vil gjøre at så liten del av kroppsvekten som mulig er langt utenfor ditt naturlige tyngdepunkt i så kort tid som mulig.


Eksempler:

Når du skal gjøre et rundspark (dollyo chagi) så løft kneet rett opp i den retningen du skal sparke og bruk hoften og kneet samtidig til å gjennomføre sparket mot målet. Beinet trekkes inn til kroppen før man setter det ned.

Utførelse av sidespark (Yup chagi) gjøres ved vende siden til målet samtidig som du trekker beinet opp tett inn til kroppen. Sparket går rett ut og så trekkes beinet inn til kroppen igjen før man setter det ned.

Om man ikke trekker beinet inn igjen så vil beinet deise i bakken og tyngdepunktet forflytte seg fremover, og man blir utsatt for motangrep. Skal du fortsette angrepet kan det være riktig å ikke trekke beinet helt inn, men man må fortsatt sikre god nok balanse ellers å vil man ikke kunne fortsette angrepet heller.


Når kroppen jobber med å holde balansen er veldig mange muskler i arbeid. Men en gruppe muskler/del av kroppen er spesielt viktig. Musklene som binder over- og underkropp sammen må være sterke. Overkroppen er en stor del av kroppsmassen, og for å kunne holde den over ditt naturlige tyngdepunkt mens du beveger deg må muskulatur i mage, hofter og korsrygg jobbe hardt. Derfor trener vi også mye styrke av disse musklene i Taekwondo.

Denne posten ble inspirert av kapittelet om balanse i Fighting Science: The Laws of Physics for Martial Artists

Systemutvikler med interesse for kampsport. Trente Kyokushinkai Karate og litt Judo som ung. Nå er det Tae Kwon Do som gjelder.